Hvad går spillet ud på?

Pundit er skabt til fodboldnørden, der ofte føler sig mere vidende end fodboldeksperterne, som kommenterer kampene på tv og i medierne.

Spillet går såre simpelt ud på at slå sin modstander i en fodboldkamp, der varer 45 minutter. Man scorer ved at svare rigtigt på spørgsmål, der er udformet på en helt speciel måde. Her handler det nemlig om at huske de spillere, man havde glemt ud fra en oversigt over spillerens karriere.
 
 
Spørgsmålet er formuleret som et hint. Spilleren får altså først en generel information om spilleren, og derefter følger en oversigt over spillerens karriere. Svaret findes på den modsatte side af kortet for neden.

I venstre hjørne er der indikeret, hvilken kategori kortet tilhører, og i højre hjørne står det anført, hvilket nummer i rækken af spørgsmål dette spørgsmålskort har. Inden spillet går i gang, kan man påvirke slagets gang ved at udvælge de fem kategorier, man skal bruge til at spille spillet. Der er 10 kategorier at vælge i mellem, fordelt på to sværhedsgrader.

Det ligger spillerne helt frit for selv at mixe og matche kategorierne. Der er således ikke noget til hinder for at spille med to ’grønne’ (nemme) kategorier og tre ’sorte’ (svære) kategorier.
 
 
 
Undervejs kan man også påvirke spillet ved at ’tackle’ sin modstander eller ved at til-spille sig en ’dobbeltchance’.
 
 
Hvert hold har et ’tackle’-kort og et ’dobbeltchance’-kort hver. Kortene kan spilles ud på strategiske tidspunkter for at vende en kamp eller sikre sig sejren. Dobbeltchancen giver dig for eksempel mulighed for at få et nyt spørgsmål fra samme kategori, mens tacklingen giver dig mulighed for at overtage bolden fra modstanderen.

Mens spillet er i gang rykker man sin spillebrik uden for grønsværen ved hjælp af terningekast. Alt efter hvilken farve kategori man lander på, trækker man et spørgsmål fra den kategori. Svarer man rigtigt, rykker man bolden til den næste spiller fremme på banen. Når spiller nummer 11 får bolden, har man så mulighed for at score på sin modstander ved et rigtigt svar.

Der er desuden en række fælder på banen, som man skal forsøge at undgå. Man kan for eksempel modtage et gult kort eller stå offside, men man kan også ende med at tilkæmpe sig et straffespark.
 
 
Når alarmen ringer, og de 45 minutter er færdigspillede, har det hold med flest scorede mål vundet håneretten. Her kan man selvfølgelig foreslå at spille en ’anden halvleg’ for at få afgjort sagerne.

Der er plads til manøvrerum i spillet. I reglerne foreslår vi for eksempel at introducere en dommer til at lede slagets gang – en slags gamemaster, der kan stille spørgsmålene, vurdere tvivlssvar og uddele straf, hvis der er behov for det.